Praktische informatie over viool- en altvioollessen

Voor wie?

Het allerbelangrijkste is dat je van vioolmuziek houdt. Als je het geluid van de viool mooi vindt klinken, en je wilt leren om er mooi op te spelen, dan kun je leren vioolspelen. Iedereen van 4 jaar of ouder kan bij mij vioollessen volgen. Je hoeft geen AMV of andere muziekles te hebben gehad. Ervaring met noten lezen is niet nodig, dit leer je ook tijdens de lessen.
Gevorderde of professionele violisten die hun spel willen verbeteren of problemen in hun techniek willen oplossen zijn bij mij aan het juiste adres. Ook is het mogelijk om een toelatingsexamen voor te bereiden voor een conservatorium. Hiervoor kunnen we in overleg een programma samenstellen en instuderen. En studenten aan een muziekopleiding die vioollessen moeten volgen bij een conservatoriumdocent zijn ook bij mij aan het goede adres.

Krasimir, leerling van Arjen Beintema

Lesmethode

In de afgelopen 30 jaar heb ik ruime ervaring opgedaan met het lesgeven aan (jonge) kinderen, zowel in mijn privépraktijk als met het coachen van het Frysk Jeugd Orkest. Ik heb een eigen lesmethode ontwikkeld waarbij je niet alleen al heel snel leuke liedjes kunt spelen, maar tegelijk een zeer gedegen technische basis krijgt. Dat is belangrijk om vanaf het eerste begin goed aan te leren. Niet alleen omdat je dan veel sneller goed leert spelen, maar ook omdat het erg vervelend en tijdrovend is om verkeerd aangeleerde technieken en houdingen later weer af te moeten leren.

Lesvormen en lesduur

Lessen kunnen alleen of in groepjes gevolgd worden. Voor jonge kinderen is een privé les van 20 minuten tot 30 minuten per week het meest geschikt. Als je meer aankunt en gevorderd bent, kan dat oplopen tot een uur.
Zodra je een aantal basisvaardigheden beheerst, kun je ook in een groepje gaan spelen. Dit is erg leuk en werkt heel stimulerend!

Arjen Beintema

Lesdagen en leslocaties

Privélessen geef ik in Oudehaske op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.
Op zaterdag geef ik ’s ochtends groepslessen aan de Frysk Jeugd Orkest Akademy en coach ik  ’s middags de strijkersgroepen van het Frysk Jeugd Orkest.
Het coachen van ensembles en orkesten doe ik in overleg op locatie. Lessen aan kleinere ensembles zoals trio’s en kwartetten kunnen eventueel ook in Oudehaske gegeven worden.

Ook is het mogelijk om online lessen te volgen. Dit kan bijvoorbeeld via Skype of Zoom.

Rol van de ouders

Vooral bij jonge leerlingen (jonger dan 10 jaar) is het wenselijk dat de ouders bij de les aanwezig zijn om aantekeningen te maken, zodat ze de leerling thuis kunnen ondersteunen bij het oefenen. Vooral heel jonge kinderen kunnen moeilijk structuur aanbrengen in het oefenen. Ouders zijn altijd welkom bij de les, als dit voor de leerling zelf tenminste geen bezwaar is.

Oefenen

Hoeveel je moet oefenen hangt af van je leeftijd en je niveau. Het varieert van 15 minuten per dag tot vele uren per dag. Als je meer en beter oefent, ga je sneller vooruit en heb je er meer plezier in. Soms kun je dan gewoon niet stoppen met spelen!

Bladmuziek

Beginners krijgen alle bladmuziek in de les. Gevorderden krijgen van mij ook vaak de bladmuziek. Soms komt het voor dat je iets wilt spelen wat ik niet in mijn bibliotheek heb. Dat kun je dan bestellen bij bijvoorbeeld Broekmans & Van Poppel.

Voorspeelmiddagen

Als je een stuk goed in je vingers hebt, dan is het natuurlijk leuk om het te spelen voor een publiek. In ieder geval twee keer per jaar organiseer ik een voorspeelmiddag voor mijn leerlingen. Het is altijd mooi om te zien hoe de leerlingen en de (trotse) ouders genieten van de muziek die er gepeeld wordt.
De voorspeelmiddagen organiseer ik meestal in Huize Voormeer te Heerenveen.

Huize Voormeer te Heerenveen

Muziekconcoursen

Elk jaar wordt er in Groningen het Haydn Muziek Festival georganiseerd. Dit is een is een jaarlijks muziekconcours voor kinderen van 6 t/m 12 jaar die minstens twee jaar muziekles hebben. Er is een professionele jury, die de kinderen na het optreden in een persoonlijk gesprek samen met de ouders stimuleert met adviezen.
Ook wordt er jaarlijks het Prinses Christina Concours georganiseerd. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar kunnen dan een filmpje insturen, Kinderen van 12 tot en met 19 jaar kunnen deelnemen aan de voorronde in bijvoorbeeld Groningen. Diverse van mijn leerlingen hebben aan beide concoursen met veel plezier en succes meegedaan. Regelmatig behalen sommigen de finale.

Samenspelen

Als je het leuk vindt om in een grotere groep te spelen, dan is het Frysk Jeugd Orkest echt iets voor jou! Daaraan verbonden is de Frysk Jeugd Orkest Akademy. Die bestaat uit verschillende leeftijds- en niveaugroepen en er zijn ook regelmatig presentaties en optredens. Voor meer informatie kun je op de site van het Frysk Jeugd Orkest kijken.