De viool en vioolmuziek

De viool

viool en strijkstok

De viool is een strijkinstrument. Op de viool zitten vier snaren. Van laag naar hoog de G, D, A en E snaar (ezelsbruggetje: Geef De Aap Eten ). De viool is gemaakt van hout en er zijn instrumenten van vele eeuwen oud. De beroemdste instrumenten zijn gebouwd door Stradivari aan het eind van de 17e en het begin van de 18 eeuw.
Met je vingers kun je tokkelen op de snaren, maar met een strijkstok kun je strijken over de snaren. De viool lijkt dan te zingen. Maar de stok kan ook dansen en springen over de snaren. Dan klinkt de viool heel vrolijk.
De strijkstok is van hout, waarop paardenhaar gespannen is.
Naast een viool en een strijkstok heb je een blokje hars nodig. Dit is nodig om de strijkstok stroef mee te maken.

De viool behoort tot de familie van strijkinstrumenten. Andere strijkinstrumenten zijn de altviool, die heel erg op de viool lijkt. Dit instrument heeft deze geen E-snaar, maar in plaats daarvan een C-snaar. De cello en de contrabas zijn ook strijkinstrumenten, alleen zijn deze veel groter dan de viool. Deze houdt je dan ook niet onder je kin, maar zet je rechtop op de grond. In een orkest kun je al deze instrumenten samen tegenkomen.

Syl, leerling Arjen Beintema

Vioolmuziek

Er bestaan heel veel muziekstijlen, en die kun je allemaal op de viool spelen. Van ontroerende klassieke muziek tot opzwepende tango’s, en van Ierse muziek tot jazz. Alles wat je aanspreekt is in principe mogelijk!